Na hornej Nitre kvitne ozimná repka olejná, poľnohospodári sa netešia

29.11.2012 Nitra

Nitrianske Pravno 29. novembra (TASR) – Nezvyčajné teplé počasie spôsobilo, že na lúkach rozkvitli púpavy a iné druhy kvietkov, ktoré sa zvyčajne prebúdzajú na jar.

Na niekoľko desaťhektárovom láne neďaleko Nitrianskeho Pravna na hornej Nitre aj na niektorých ďalších poliach však rozkvitla aj ozimná repka olejná.

Nie sú to síce také typicky sýtožlté lány ako bývajú máji, ale počet zakvitnutých jedincov je približne tridsať percent.

Poľnohospodári nie sú radi. „Toho sme sa obávali, že repka začne kvitnúť“, povedal pre TASR riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Prievidzi Jozef Fabian.

Uviedol, že na začiatku sa roľníci tešili. Sadili ju do suchej pôdy, no napokon prišli výdatnejšie dažde a vďaka dostatočnej vlahe sa dobre zakorenila. Kvety sú však budúcoročné straty na úrode. „To čo dnes kvitne, zaručene spáli mráz a na jar tieto stvoly už znovu nezakvitnú. Možno narastú ešte nejaké bočné výhonky. Pri takomto pomerne značnom zakvitnutí na jeseň treba očakávať nižšiu úrodu olejnatých semien aj o štvrtinu “, skonštatoval Fabian.
 

Vyberte región